11 mrt.
2024

Presentatie jaarcijfers 2023 Air France-KLM

Zoals gebruikelijk sloot SPAAK aan bij de presentatie van de jaarcijfers 2023 en het vierde kwartaal. In deze call gaven Ben Smith (CEO AF-KLM), Steven Zaat (CFO AF-KLM), Anne Rigail (CEO AF) en Marjan Rintel (CEO KLM) een toelichting op de cijfers en ontwikkelingen van AF-KLM en de airlines.

De stemming was over het algemeen zeer positief. Op de eerste plaats vanwege het resultaat over 2023. AF-KLM kende een recordomzet van nipt boven de 30 miljard euro en maakte een operationele winst van 1,7 miljard euro (5,7%). Daarin hadden Air France en KLM respectievelijk een aandeel van 1.085 en 650 miljoen euro. Air France lijkt daarmee haar winstgevendheid structureel te hebben verhoogd. Een andere reden tot optimisme was de herstellende vermogenspositie van de luchtvaartgroep. Het eigen vermogen is weer positief en de schuldenpositie verbeterd. Met de aanhoudende passagiersvraag naar vliegen zijn de verwachtingen voor 2024 ook goed.

Waar liggen dan de uitdagingen? Op de eerste plaats rondom de operatie. Tekorten aan personeel en onderdelen zorgen voor een stroef lopende operatie en annuleringen. Dit speelt zeer nadrukkelijk bij KLM en heeft het resultaat dan ook gedrukt. De voornemens tot het krimpen van het aantal vluchten op Schiphol is een andere zorg en trajecten hieromtrent (EU “balanced appraoch procedure”) zijn gaande. Ook de oplopende kosten, dalende cargoprijzen en uitdagingen bij Transavia verdienen aandacht van AF-KLM. Positief zijn de investering die weer gedaan worden, de nieuw binnenkomende vloot en samenwerking met SAS.

Voor het lange termijn belang van de KLM-vliegers, dat middels het door SPAAK beheerde aandelenbelang gediend wordt, is de financieel gezonde ontwikkeling van AF-KLM positief. Wel heeft SPAAK aandacht voor de operationele tekortkomingen binnen KLM, het krimpvoornemen van de Nederlandse overheid van Schiphol en de wijze waarop de samenwerking met SAS wordt ingericht. Op deze dossiers zal SPAAK voor en achter de schermen dan ook actief blijven.

https://www.airfranceklm.com/en/newsroom/full-year-2023-results