10 okt.
2024

SPAAK bezoek aan management AFKLM en investeringen in SAS

Als aandeelhouder namens de KLM-vliegers hebben de bestuurders van SPAAK regelmatig contact met stakeholders rondom het bedrijf. Recent vond in dit kader weer een ontmoeting plaats met het management van AFKLM in Parijs. De gesprekken en informatie-uitwisseling met het huidige holdingmanagement is transparant en verloopt in goede sfeer. Tijdens de meeting is voornamelijk gesproken over de recente investering en samenwerking met SAS.

AFKLM heeft een belang van 19,9% genomen in SAS en het bedrijf is toegetreden tot Skyteam. Over twee jaar kan AFKLM haar belang vergroten en controlerend aandeelhouder worden. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden rondom de winstgevendheid van SAS. In de tussenliggende periode zal worden bekeken of verdere samenwerking, in bijvoorbeeld joint-ventures (JV), mogelijk is.

Aan het holdingmanagement heeft SPAAK haar positie rondom de samenwerking met SAS toegelicht. SPAAK is van mening dat met SAS een passende partner is gevonden die het bestaande netwerk en marktaandeel van AFKLM kan versterken. SPAAK bepleit hierbij een beleid waarbij de samenwerking mede ten goede komt aan de AFKLM-groep én KLM.  SAS zal langjarige resultaten moeten boeken die in lijn liggen met de andere airlines binnen AFKLM. Investeringen in- en groei van SAS mogen wat SPAAK betreft niet ten kosten gaan van de positie en lange termijnperspectieven van KLM en AFKLM. Groei dient gebalanceerd plaats te vinden, waarbij de (relatieve) positie van KLM binnen de groep zowel in Europa, ICA en de JV’s tenminste op het huidige niveau blijft. Tenslotte bepleit SPAAK een personeelsbeleid binnen SAS op vergelijkbaar niveau als binnen AFKLM.

Het holdingmanagement begrijpt de visie van SPAAK en gaf aan dat haar beleid hiermee in lijn is. Andere onderwerpen die nog de revue passeerden waren de politieke discussies over luchtvaart in Nederland, de operationele issues die KLM ondervindt en de nog immer openstaande inspanningsverplichting bij KLM rondom de RvC-zetel voor vliegers.