09 okt.
2024

SPAAK-positie met betrekking tot AFKLM-investeringen in SAS

SPAAK is van mening dat SAS een geschikte partner is voor AFKLM welke het bestaande netwerk en marktaandeel van AFKLM kan versterken. SPAAK pleit voor een beleid waarbij de samenwerking zowel SAS als de AFKLM-groep en KLM ten goede komt, terwijl de positie en omvang van KLM als een betekenisvolle luchtvaartmaatschappij binnen AFKLM behouden blijft. 

SPAAK staat positief tegenover de investeringen en ondersteunt de samenwerking met SAS door AFKLM, mits het volgende wordt overwogen c.q. geborgd: 

  • SAS zal op de (middel-)lange termijn resultaten moeten behalen die in lijn zijn met de andere luchtvaartmaatschappijen binnen de AFKLM-groep. Daarom steunt SPAAK de voorgestelde en stapsgewijze methodiek van investeringen zoals AFKLM nu doet. 

  • In het geval van eventuele toekomstige wijzigingen in de governance als gevolg van investeringen in SAS mag de positie van KLM als een betekenisvolle luchtvaartmaatschappij, KLM's eigen financiële beheer en/of KLM's (voorgenomen) investeringsagenda niet negatief worden beïnvloed. 

  • Investeringen in en groei van SAS mogen niet ten koste gaan van de lange termijn vooruitzichten van KLM en AFKLM. De investeringen in SAS moeten leiden tot betere vooruitzichten voor KLM en AFKLM. 

  • Samenwerking met SAS met betrekking tot netwerk, codeshare en revenue management moet AFKLM versterken. Groei moet evenwichtig plaatsvinden, waarbij de (relatieve) positie van KLM binnen de groep ten minste op het huidige niveau blijft wat betreft het Europese en intercontinentale netwerk alsmede haar aandeel in Joint Ventures. 

  • Het personeelsbeleid binnen SAS dient op een vergelijkbaar niveau te zijn als binnen de AFKLM-groep. SPAAK ondersteunt een sociale dialoog binnen SAS en AFKLM, het overleg met de SAS Pilot Group (SPG) en het maken van bindende afspraken die in lijn zijn met alle collectieve arbeidsovereenkomsten binnen de groep.